julia schulz-dornburg

arquitecto

Restaurant "La Verónica". Carrer d'Avinyó, Barcelona

LA VERÒNICA és un restaurant que s'ubica al cor del Barri Gòtic. La seva situació entre la plaça de la Verònica i la plaça de George Orwell va donar la primera pauta per al projecte: connectar a través d'un lloc públic (un restaurant) les dues places amb els seus respectius caràcters urbans i àmbits socials.

Una línia de llums (constant en alçada i distància entre elles) que travessa el local penjant dels sostres amb diferents altures marca una recta lluminosa entre la plaça de la Verònica i la plaça George Orwell. Aquest trajecte de llum és l'element unificador que connecta les dues entrades i marca una constant en els diferents espais del restaurant. La rotunditat de les bombetes despullades es matisa amb l'aplicació d'una gamma cromàtica càlida que contrasta amb el seu entorn. A cada paret se li adjudica un color que marca la diversitat i la compartimentació d'aquest conjunt d'espais, creant un efecte escenogràfic de profunditat.

L'ampliació de LA VERÒNICA el novembre de 1999 va presentar l'oportunitat d’ampliar l'espai i enriquir el seu ambient amb un nou element: el “banc lluminós“. El banc s'estén per tots dos costats del menjador responent a una triple funció: oferir un lloc on seure, generar una llum general i mitigar el soroll ambiental. El seu respatller, alt i lluminós, augmenta l'efecte teatral de l'ambient i funciona amb un dimmer natural: la quantitat de llum varia en funció del nombre de persones que l’ocupin.