julia schulz-dornburg

arquitecto

Concurs projecte museogràfic "Museu Casteller de Catalunya". Valls, Tarragona

El projecte vol potenciar la capacitat del museu per revitalitzar el barri antic de la ciutat, tot connectant dues places emblemàtiques del centre històric. El projecte aposta per una forta presència a la planta baixa i adjudica una part important dels recursos a consolidar i enriquir la connexió entre el museu i la ciutat.
Hem utilitzat els colors de les colles castelleres de Catalunya com element de cohesió visual entre el contingut del museu i el seu entorn. La suma de tots els colors que identifiquen les diferents colles conforma el gran mural que connecta la plaça del Blat amb l’entrada al museu. El mural de colors envolta part de la plaça del museu abans de desplegar-se al interior del museu a al llarg del vestíbul. La connexió horitzontal del mural acaba amb la imatge lluminosa d’un castell humà que s’aixeca, el eix vertical que connecta l’entrada del museu a peu de carrer amb la sala d’exposicions situada a la primera planta.
El caràcter colorit i proper que impregna la planta baixa és el preludi per a una museografia en la qual hi predomina el primer pla de blanc i negre. Una estricta neutralitat pel que fa als colors permet una lectura imparcial, gairebé científica, com a introducció a les diferents temàtiques de l’exposició. Darrera de cada preàmbul monocolor es desplega una zona de color i dinamisme amb  veu i la imatge. El gran mur circular que embolcalla el centre simbòlic del museu es converteix en el cor de l’exposició, el motor al voltant del qual giren i s’ordenen tots els continguts.