julia schulz-dornburg

arquitecto

Can Rei. Tordera, Barcelona

La finca es troba en un punt elevat d'un terreny rural, des d'on es domina visualment la intersecció del paisatge precosta amb l’estrep del Mont Negre entre Hostalric i Tordera. Les restes d'una masia (sense sostre i amb algunes parets exteriors en mal estat) estratègicament situada al cim d'un turó, marquen la localització i l’escala del projecte per al futur habitatge unifamiliar.
Encara que la precarietat estructural de la ruïna imposava la necessitat d'aixecar una construcció nova i independent, no es va voler renunciar a la riquesa de textures i capes de l'estructura original, adquirides al llarg de les seves transformacions, des de la seva existència com a refugi humil al segle XVII, fins a la seva època de masia amb cert significat al segle XIX.
El concepte de “la casa dins de la casa” va ser el punt de partida per al projecte que distingeix (de manera material i arquitectònica) el contenidor antic i l'habitatge modern. La casa de nova construcció té un llenguatge i unes dimensions contemporànies, unes obertures grans i acabats industrials (sòls i sostres de formigó, portes de vidre, fusteria d'alumini, grans finestrals i parets amb estucat vist) mentre que la pell exterior de la masia (amb afegits com les gelosies de totxana per filtrar la llum i dissimular les grans finestres) es va completar seguint les pròpies pautes de l'edifici original.
L'artesania en la construcció està aplicada amb la mateixa exigència, tant en la restauració de la pell original, com en la construcció nova. A l'interior es poden distingir les diferents gammes de tonalitats com a resultat de l’estucat manual a les parets i els terres de formigó. La riquesa de textures i materials destaca sobretot a les franges on les parets interiors es retreuen per emmarcar la textura de les parets originals o on la gelosia de la pell exterior s'estén per cobrir els grans finestrals.
La intercalació de l'estètica “brutalista” de l'interior amb el tractament contextualista de l'exterior crea un conjunt moderat i sorprenent. Des de fora, la casa sembla sòlida i impermeable mentre que l'interior gaudeix de màxima transparència i de llargues vistes (interiors i exteriors) que travessen diverses habitacions i el hall de doble alçada. El color i la senzillesa dels mobles i les teles (molts dissenyats expressament per a la casa) suavitzen l'austeritat de l'interior i connecten amb l'exuberància de la naturalesa del seu exterior.